trullsans pläjs

2008-11-30
18:55:01

Spara och slösa.

Mina barn är precis som figurerna Spara och Slösa i barndomens Kamrat posten tidning. Benjamin är Spara som allra helst samlar pengarna på hög. När han hade närmare 900kr liggande på rummet så tvingades jag öppna ett konto till honom för att han inte skulle ha så stora summor liggande i en vanlig byrålåda på rummet. Jonathan är mer som Slösa. Så fort han får minsta lilla slant i handen så kliar det i fingrarna och han vill ner till ica för att sätta sprätt på dom. Lite då och då så får han dock för sig att han ska spara. Detta infall varar dock ingen längre tid, utan slös nerven vinner ganska snabbt och pengarna flyger sin kos. Benjamin sparar, sparar och sparar och handlar i stort sett aldrig någonting. Nu har dock Benjamin kommit på att han vill ha ett Nintendo Wii. Detta gör att han letar efter sätt att tjäna in pengar. Han har tom frågat om han får lov att cykla runt och samla pant burkar. Denna tanke la han dock ner ganska så omgående när han kom fram till att han skulle komma att tycka att det var pinsamt. Efter att ha gnuggat geni knölarna en halv dag så kom han fram till att om han slår sina påsar ihop med sin bror så kan dom spara tillsammans och på så vis få fram pengarna något snabbare. Hrm... ja, om det vore så att han slog sig ihop med Liam (som ännu inte fått begrepp om att handla) så möjligen. Slår han sig ihop med Jonathan så lär ingen i världen ens minnas vad Nintendo wii var för något när summan väl har skrapats ihop. Dessutom kommer nog pengarna fram lagom tills Benjamins egna barn är i 10 års åldern. Jonathan blev så klart eld och lågor när Benjamin la fram sitt förslag och bestämde sig för att nu skulle minsann varje liten 50 öring sparas. Hrm... får se hur det går med den planen nästa gång vi besöker ica.  
Med en miniräknare som gemensam vän sitter mina älskade prinsar just nu i köket och räknar fram och tillbaka hur mycket pengar dom har, hur mycket dom behöver och hur mycket som fattas. Dom diskuterar samtidigt hur man lättast tjänar ihop snabba pengar i deras ålder. Jonathan hade förslaget att till att börja med uppföra sig exemplariskt för att undvika avdrag på månads pengen. Bra förslag om jag får säga mitt. Benjamin tyckte att hans förslag var bra, men det skulle ta flera år om dom bara skulle spara sina månadspengar.
Mitt i deras stor slagna planer så hör jag Benjamin fråga Jonathan vilket dom skulle satsa på. Nytt eller begagnat. Jonathan ville absolut ha ett alldeles nytt, Benjamin föredrog nästan ett begagnat eftersom man då kunde få det billigare och kanske fler saker till.
Det var riktigt roligt att sitta och lyssna på dom. Dels för att dom för en gång skull var världens bästa kompisar, dels för att dom verkligen samarbetar (hur länge det nu varar) men allra mest för att dom planerar, funderar och smider planer....medans det där eftertraktade spelet ligger under mormor och morfars gran och bara väntar på att det ska bli julafton.